Gå videre til innhold
Dennie Karlsson, Group CISO i Dustin
Dennie Karlsson, Group CISO i Dustin

Pressemelding -

IT-angrepene øker i ferien – slik reduserer du risikoen for å bli rammet av angrep i julen

Tre av fire IT-angrep skjer når folk ikke jobber. Juleferien er intet unntak. Ifølge Dennie Karlsson, Group CISO i Dustin, er julen en ypperlig anledning for phishingangrep. Her forteller han hva du bør tenke på for å redusere risikoen for å bli rammet av IT-angrep i julen.

Phishing øker i ferien
Phishing, eller nettfiske som det også kalles, er en av de vanligste angrepsmetodene blant dagens cyberkriminelle. Ifølge Gartner* er 45 prosent av alle IT-angrep nettopp phishing. Metoden går ut på å lure mottakeren via e-post eller SMS til å åpne et dokument, besøke et nettsted eller laste ned en fil ved å klikke på en lenke.

– Ut fra svindlernes perspektiv er julen faktisk et optimalt tidspunkt for phising. Det kan for eksempel handle om at du blir bedt om å klikke på en lenke med løftet om at du skal få en julegave. Angriperne bruker dessuten ofte tidsklemma som middel for at vi skal handle fort uten å tenke kritisk. Du bør derfor være ekstra oppmerksom hvis du får en e-post eller SMS der du oppfordres til å klikke på en lenke, sier Dennie Karlsson.

STAR-metoden
En annen ting du kan gjøre for å redusere risikoen for IT-angrep, er å benytte den såkalte STAR-metoden – Stopp, Tenk, Spør (Ask) og Rapporter.

– STAR-metoden er et veldig godt utgangspunkt. Stopp, og ikke klikk deg videre eller utfør andre handlinger. Tenk deg om en ekstra gang og vurder risikoen på bakgrunn av hva du vet. Spør noen om råd og rapportermistenkelig IT-angrep, sier Dennie Karlsson.

Middels store bedrifter rammes mest
De fleste som rammes av IT-angrep er mellomstore bedrifter. Ifølge Gartner* er 82 prosent av alle angrep rettet mot bedrifter og organisasjoner med færre enn 1 000 ansatte.

– Disse selskapene er ekstra sårbare ettersom de ofte mangler en egen IT-sikkerhetsavdeling. Hvis du jobber i et slikt selskap, er det ekstra viktig å tenke på å beholde roen, ikke gjøre noe forhastet og unngå å klikke på en lenke og ignorere kravene som oppfordrer til rask handling. Med dette i tankene reduserer du risikoen for å rammes av et IT-angrep i julen, avslutter Dennie Karlsson.

*Kilde: Gartners rapport Ransomware i Midsize Enterprises

Emner


Dustin er en ledende online IT-partner i Norden og Benelux. Vi hjelper kundene våre med å tilby optimale IT løsninger tilpasset deres behov, slik at de alltid er i forkant.

Vi kan levere omtrent 280 000 produkter med relaterte tjenester til selskaper, offentlig sektor og privatpersoner. Salget for regnskapsåret 2021/22 utgjorde cirka 23,6 milliarder SEK, og drøyt 90 prosent av inntektene kom fra bedriftsmarkedet.

Dustin har cirka 2500 ansatte og har vært børsnoterte på Nasdaq Stockholm siden 2015, med hovedkvarter i Nacka Strand like utenfor Stockholm sentrum.

Kontakter

Karin Tränk

Karin Tränk

Pressekontakt Press & PR Manager +46 73 850 54 85
Eva Ernfors

Eva Ernfors

Pressekontakt Head of Communication +46 70 258 62 94